Acte de Sabotaj Terorist Vizează Gazoductul Principal din Iran

Acte de Sabotaj Terorist Vizează Gazoductul Principal din Iran

Două explozii puternice au zguduit recent gazoductul principal din Iran, incidente pe care oficialii iranieni le-au catalogat drept acte de sabotaj terorist. Ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, a declarat la televiziunea de stat că aceste explozii, care au avut loc în două regiuni diferite ale țării, sunt rezultatul unor acțiuni deliberate de distrugere.

Exploziile au avut loc în primele ore ale zilei de miercuri și, deși nu s-au raportat întreruperi majore de gaz la nivel industrial sau închideri ale birourilor, satele învecinate conductei afectate au experimentat oprirea temporară a livrării de gaze. Autoritățile iraniene au oferit asigurări că serviciile vor fi restabilite în cel mai scurt timp.

În ciuda faptului că astfel de incidente sunt considerate rare în Iran, există antecedente de atacuri asupra infrastructurii energetice, unele dintre ele revendicate de separatiștii arabi din provincia Khuzestan. În plus, la sfârșitul lunii decembrie, Iranul a executat cinci persoane acuzate de sabotaj și presupuse legături cu Mossadul israelian.

Teheranul a acuzat în repetate rânduri Israelul că ar sta în spatele unor explozii la instalații nucleare sau militare de pe teritoriul său, deși politica oficială a Israelului este de a nu confirma sau nega implicarea în astfel de incidente.

Aceste explozii la infrastructura energetică iraniană survin într-un context geopolitic tensionat și ridică semne de întrebare cu privire la vulnerabilitatea și securitatea rețelei de transport gaz în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;