Oleksandr Sîrski, de la Paradă în Piața Roșie la Comandant al Forțelor Armate Ucrainene

Oleksandr Sîrski, de la Paradă în Piața Roșie la Comandant al Forțelor Armate Ucrainene

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, recent numit șef al armatei ucrainene, a fost subiectul unei campanii de propagandă rusească, după ce au fost difuzate imagini cu el participând la o paradă militară sovietică în 1986. Înregistrarea video, care a reapărut în mediul online, îl arată pe Sîrski ca student al școlii militare de comandă din Moscova, mărșăluind în Piața Roșie.

Născut în 1965 în regiunea Vladimir, Sîrski a făcut parte din armata sovietică până la destrămarea URSS. De atunci, și-a dedicat cariera militară Ucrainei, ajungând să comande forțele terestre și, recent, întreaga armată a țării. Supranumit „Leopardul zăpezii”, Sîrski este recunoscut pentru eficiența sa în operațiunile militare, inclusiv apărarea Kievului și conducerea în bătălia pentru orașul Bahmut. În aprilie 2022, a fost onorat cu titlul de „Erou al Ucrainei”.

Propaganda rusească utilizează trecutul său sovietic pentru a susține narativa Kremlinului despre o „frăție” între ruși și ucraineni, o idee pe care președintele Vladimir Putin a promovat-o des, numind Ucraina „un stat artificial”. Cu toate acestea, Sîrski este considerat un „trădător” în Rusia, datorită poziției sale ferme împotriva agresiunii ruse și a loialității sale față de Ucraina.

Acest articol își propune să ofere o perspectivă echilibrată asupra carierei lui Oleksandr Sîrski, evidențiind atât trecutul său în armata sovietică, cât și contribuțiile semnificative la apărarea Ucrainei în fața conflictului cu Rusia.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;