Ilan Şor, oligarhul fugar din Republica Moldova, a obţinut cetăţenia rusă

Ilan Şor, oligarhul fugar din Republica Moldova, a obţinut cetăţenia rusă

Ilan Şor, oligarhul condamnat de justiţia din Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar, a anunţat că a obţinut cetăţenia Federaţiei Ruse. Şor, care a fugit din Moldova în 2019, deţine acum trei cetăţenii: cea moldovenească, israeliană şi rusă. Confirmarea a venit din partea şefului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a declarat că informația despre noua cetățenie a lui Şor a fost adăugată în baza de date a Interpol încă de la începutul anului.

În ciuda condamnării şi a faptului că este dat în urmărire internaţională, Şor a afirmat că se simte liber să călătorească şi să se implice în politica din Moldova. În aprilie 2023, a fost condamnat în dosarul „Frauda bancară” şi i-au fost sechestrate bunuri în valoare de peste cinci miliarde de lei moldoveneşti. El este de asemenea pe lista neagră a guvernelor american şi britanic, precum şi pe listele de sancţiuni ale Canadei şi UE, pentru legăturile sale cu Kremlinul şi tentativele de destabilizare a Republicii Moldova.

Recent, Şor a anunţat formarea blocului politic Victoria, care, potrivit autorităţilor de la Chişinău, ar avea ca scop perturbarea alegerilor prezidenţiale din toamnă şi pe cele parlamentare de anul viitor. Şor respinge acuzațiile aduse împotriva sa şi susține că decizia Curții de Apel îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;