Decesul actorului Costel Constantin, o pierdere pentru teatrul și cinematografia românească

Decesul actorului Costel Constantin, o pierdere pentru teatrul și cinematografia românească

Actorul Costel Constantin, o figură emblematică a scenei teatrale și cinematografice din România, a decedat la vârsta de 81 de ani. Anunțul a fost făcut de Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, care l-a descris pe Constantin drept un "coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile".

Costel Constantin s-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964. A debutat pe scena Teatrului Național din Iași și și-a petrecut mare parte din carieră la Teatrul Național Caragiale din București, unde a interpretat roluri în piese celebre precum "Numele Trandafirului", "Nunta lui Krecinski", "Crimă pentru pământ", "Apus de soare", "Burghezul gentilom", "Sinucigaşul", "Vizita bătrânei doamne" și "Visul unei nopţi de vară".

Pe lângă contribuția sa teatrală, Costel Constantin a avut o carieră prolifică în cinematografie, colaborând cu regizori de renume și jucând în filme precum "Tănase Scatiu", "Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii", "Buletin de București", "A unsprezecea poruncă", "Omul zilei", "Cu un pas înainte" și "Aniela". A fost recompensat cu numeroase premii pentru interpretarea sa, printre care Premiul Național pentru cel mai bun actor și Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

În 2012, Costel Constantin a fost omagiat cu o stea pe Aleea Celebrităților din București, iar în 2002 a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Ultima sa apariție pe scenă a fost în iunie 2023, în spectacolul "Omul care a văzut moartea".

Alexandra Săraru, fiica fostului scriitor și ziarist Dinu Săraru, a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare, exprimându-și regretul pentru pierderea unui prieten apropiat și a unui mare artist.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;