Mohammad Mokhber Devine Președinte Interimar al Iranului După Decesul lui Ebrahim Raisi într-un Accident Aviatic

Mohammad Mokhber Devine Președinte Interimar al Iranului După Decesul lui Ebrahim Raisi într-un Accident Aviatic

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost numit președinte interimar al Iranului după tragicul accident de elicopter care i-a curmat viața președintelui Ebrahim Raisi. Accidentul aviatic s-a petrecut duminică, 19 mai, într-o regiune montană din nord-vestul Iranului, unde un elicopter cu mai mulți oficiali la bord, inclusiv președintele Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, s-a prăbușit. Echipele de căutare și salvare au confirmat că nu există supraviețuitori.

Conform Constituției iraniene, în absența președintelui, primul vicepreședinte preia atribuțiile acestuia până la organizarea de noi alegeri prezidențiale, care trebuie să aibă loc în termen de 50 de zile. Mokhber, care a devenit prim-vicepreședinte în 2021, este acum cel care conduce țara cu confirmarea liderului suprem Ali Khamenei.

Mokhber este considerat un apropiat al Ayatollahului Khamenei și a ocupat anterior funcția de șef al Setad, un conglomerat economic deținut direct de liderul suprem. De-a lungul mandatului său la Setad, Mokhber a supravegheat dezvoltarea vaccinului iranian împotriva COVID-19, Coviran Barekat. Totuși, eficacitatea vaccinului a fost pusă sub semnul întrebării datorită rapoartelor despre reacții adverse severe.

În trecut, Mokhber a fost sancționat de Uniunea Europeană pentru presupusa implicare în activități nucleare sau legate de rachete balistice, însă a fost ulterior scos de pe lista de sancțiuni. Este de menționat că Mokhber a făcut parte dintr-o delegație iraniană care a vizitat Moscova și a convenit să furnizeze rachete sol-sol și drone armatei ruse, potrivit surselor citate de Reuters.

În urma decesului lui Raisi, Mokhber va face parte dintr-un consiliu de trei persoane, alături de președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, responsabil cu organizarea alegerilor prezidențiale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;