Danemarca închiriază celule de închisoare în Kosovo pentru deținuți expulzați

Danemarca închiriază celule de închisoare în Kosovo pentru deținuți expulzați

Parlamentul din Kosovo a aprobat recent un acord cu Danemarca care prevede închirierea a 300 de locuri într-o închisoare din Gjilan pentru o perioadă de 10 ani, la un cost de 200 de milioane de euro. Acordul, care a fost negociat acum doi ani, permite Danemarcei să trimită infractori condamnați la expulzare după executarea pedepselor într-o închisoare reconstruită în Kosovo.

Ministrul danez al justiţiei, Peter Hummelgaard, a salutat aprobarea acordului ca o veste bună, subliniind că acesta va permite începerea reconstrucţiei închisorii și va trimite un semnal clar infractorilor străini că viitorul lor nu este în Danemarca. Ministrul kosovar al justiţiei, Albulena Haxhiu, a interpretat acordul ca o dovadă de încredere și respect reciproc între cele două națiuni.

Danemarca a recurs la această soluție pentru a face față problemelor de supraaglomerare din închisorile proprii. Conform termenilor acordului, nu vor fi trimiși în Kosovo deținuți condamnați pentru terorism sau crime de război, nici cei care suferă de boli mintale. În plus, un gardian danez va lucra alături de gardienii locali.

Suma plătită de Danemarca va fi folosită pentru îmbunătățirea instituțiilor penale din Kosovo și pentru proiecte de energie regenerabilă. Acordul a fost întâmpinat cu îngrijorări inițiale referitoare la tratamentul deținuților, dar Danemarca a asigurat că aceștia vor beneficia de același tratament ca și în închisorile daneze.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;