O nouă eră în monarhia daneză: Frederik al X-lea, aclamat de zeci de mii de danezi la proclamarea sa ca rege

O nouă eră în monarhia daneză: Frederik al X-lea, aclamat de zeci de mii de danezi la proclamarea sa ca rege

Danemarca a întâmpinat un nou capitol în istoria sa regală, odată cu urcarea pe tron a Regelui Frederik al X-lea, succedându-i astfel mamei sale, Regina Margrethe a II-a, care a abdicat după o domnie de 52 de ani. Evenimentul a fost marcat de prezența a zeci de mii de danezi, care s-au adunat în fața Palatului Christiansborg pentru a-și exprima susținerea și afecțiunea față de noua conducere regală.

Regina Margrethe a II-a, la venerabila vârstă de 83 de ani, a surprins națiunea când a anunțat intenția de a abdica, devenind astfel primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care a ales să renunțe la tron. Decizia sa a fost oficializată printr-o semnătură în timpul unei ședințe a Consiliului de Stat în parlament, marcând astfel un moment istoric pentru una dintre cele mai vechi monarhii din lume.

Premierul Mette Frederiksen a proclamat noul rege de la balconul parlamentului, iar Frederik al X-lea a oferit un scurt discurs, încălzind inimile celor prezenți în ciuda temperaturilor scăzute. Suportul public uriaș și entuziasmul pentru monarhie au fost evidențiate de cel mai recent sondaj, care a indicat că majoritatea danezilor au încredere în capacitatea Regelui Frederik și a Reginei Mary de a se descurca excelent în noile lor roluri.

Margrethe va continua să locuiască în Amalienborg alături de noul rege și regină, păstrându-și titlul de regină. Schimbarea de gardă la tronul danez este un eveniment simbolic și emoționant pentru națiune, care reflectă tradiția și modernitatea într-o monarhie care a știut să se adapteze timpurilor. Frederik al X-lea, cu o popularitate solidă și o viziune proaspătă, este pregătit să preia responsabilitățile regale și să își pună amprenta asupra monarhiei daneze.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;