Revolutie in Munca Casnica: Românii Pot Plăti Legal Personalul Fără Contract Prin Platforma ANOFM
O nouă era în domeniul muncii casnice a fost inaugurată în România, oferind o alternativă legală și simplificată pentru angajarea și remunerarea personalului casnic. Ministerul Muncii a anunțat lansarea platformei electronice tichete.anofm.ro, un sistem inovativ care permite atât angajarea legală a personalului pentru activități casnice, cât și asigurarea acestora în sistemul de sănătate și pensii, fără necesitatea unui contract de muncă tradițional.
Pe această platformă, beneficiarii pot achiziționa tichete de activități casnice, care sunt folosite pentru a plăti serviciile prestate de lucrători. Aceste tichete sunt echivalente cu beneficii de asigurări sociale și de sănătate, asigurând astfel că persoanele angajate beneficiază de servicii medicale decontate și contribuții la pensie.
Citește și:
Interacțiunea dintre beneficiari și prestatori este facilitată de o secțiune specială numită 'Marketplace', unde cererea și oferta de servicii casnice se întâlnesc. Lucrătorii casnici pot fi remunerați cu un minimum de 85 de tichete pe lună, echivalentul a 1.275 de lei, asigurându-le astfel acces la pensie și sănătate.
Platforma este deschisă pentru orice persoană cu vârsta de peste 16 ani care dorește să presteze activități casnice necalificate, inclusiv șomeri, pensionari, elevi, studenți sau angajați. În plus, angajatorii au posibilitatea de a achiziționa și distribui tichete angajaților proprii, transformându-i în beneficiari ai serviciilor prestatorilor casnici.
Printre activitățile casnice remunerabile se numără curățenia, întreținerea grădinii, îngrijirea animalelor de companie și multe altele. Platforma permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete și înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici.
Citește și:
Viitorul Inteligenței Artificiale: Viziunea Optimistă a lui Bill Gates
Impactul aderării parțiale a României la Schengen: beneficii și provocări economice
Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai mare creștere economică din ultimii trei ani
Această inițiativă este parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR) și reprezintă un pas important în modernizarea și legalizarea muncii casnice în România. Este un sistem care promovează flexibilitatea și protecția socială, oferind o soluție pentru persoanele subocupate și îmbunătățind calitatea vieții atât pentru prestatori, cât și pentru beneficiari.