Ucraina Întărește Apelul la Mobilizare: Suspendarea Serviciilor Consulare pentru Bărbații Recrutabili în Străinătate

Ucraina Întărește Apelul la Mobilizare: Suspendarea Serviciilor Consulare pentru Bărbații Recrutabili în Străinătate

Ucraina face apel la cetăţenii săi de vârstă militară care trăiesc peste hotare să se întoarcă şi să sprijine efortul de război, suspendând serviciile consulare pentru această categorie, cu excepţia celor necesare revenirii în ţară. Această măsură radicală vine în contextul în care naţiunea se confruntă cu un deficit de trupe, luptându-se cu un adversar superior din punct de vedere numeric şi al echipamentului militar.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a făcut o declaraţie fermă pe reţeaua de socializare X, criticând bărbaţii care au ales să părăsească ţara în aceste vremuri de criză. "Un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat. Nu merge aşa. Ţara noastră este în război", a subliniat Kuleba.

Procedurile prin care bărbaţii de vârstă militară pot obţine servicii consulare urmează să fie clarificate în curând, însă până atunci, serviciul de paşapoarte a anunţat suspendarea eliberării de documente în filialele străine, din cauza unor "motive tehnice".

Datele Eurostat arată că aproximativ 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, dintre care circa 860.000 sunt bărbaţi adulţi apţi pentru luptă. Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra capacităţii Ucrainei de a-şi întări forţele armate în faţa agresiunii ruse.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;