Iranul Întărește Arsenalul Rusiei cu Rachete Balistice în Contextul Conflictului din Ucraina

Iranul Întărește Arsenalul Rusiei cu Rachete Balistice în Contextul Conflictului din Ucraina

Într-un context geopolitic tensionat, Iranul a făcut un pas semnificativ în cooperarea sa militară cu Rusia, furnizând sute de rachete balistice, potrivit informațiilor obținute de Reuters de la surse anonime. Această mișcare reprezintă o evoluție îngrijorătoare a relațiilor dintre cele două națiuni, ambele fiind sub sancțiuni din partea Statelor Unite și Uniunii Europene.

Un număr estimat la aproximativ 400 de rachete din familia Fateh-110, inclusiv modelul Zolfaghar, au fost trimise de Iran către Rusia, începând cu ianuarie 2023, după negocieri încheiate la sfârșitul anului precedent. Rachetele, care au o rază de acțiune între 300 și 700 km, sunt capabile să lovească ținte cu o precizie înaltă, potrivit experților.

Livrările au fost efectuate prin diverse metode, incluzând transporturi maritime prin Marea Caspică și transport aerian, cu promisiunea că vor continua. Iranul susține că are dreptul de a exporta arme către orice națiune, în ciuda restricțiilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

Statele Unite au exprimat îngrijorare cu privire la această cooperare militară, în special în contextul în care Rusia a obținut deja rachete din Coreea de Nord. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete ale livrărilor, conform unor oficiali americani. Totuși, Ucraina se confruntă cu provocări în apărarea sa aeriană, iar întârzierile în aprobarea ajutorului militar din SUA pot slăbi capacitatea de apărare a țării.

În timp ce Iranul a negat inițial furnizarea de drone către Rusia, mai târziu a recunoscut că a livrat un număr mic înainte de conflictul din 2022. Acest lucru a dus la speculații că Iranul ar putea căuta să se protejeze de sancțiuni și să-și îmbunătățească poziția în fața adversarilor săi regionali și internaționali.

Aprofundarea legăturilor dintre Teheran și Moscova, inclusiv un posibil nou tratat de cooperare, subliniază dorința Iranului de a-și extinde influența și capacitățile militare. În schimb, Rusia ar putea beneficia de tehnologie avansată și sprijin în conflictul său cu Ucraina.

Această dezvoltare aduce în prim-plan dinamica complexă a relațiilor internaționale și potențialele implicații ale unei alianțe militare între Iran și Rusia, în contextul tensiunilor crescânde din Europa de Est și Orientul Mijlociu.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;