Caricatura Controversată cu Profetul Mahomed, Vândută la Licitație pentru 445.000 de Euro

Caricatura Controversată cu Profetul Mahomed, Vândută la Licitație pentru 445.000 de Euro

O ediție originală a caricaturii care a reprezentat nucleul unei crize diplomatice majore în Danemarca a fost vândută recent pentru suma de 445.000 de euro. Desenul, care îl înfățișează pe profetul Mahomed cu un turban în formă de bombă, a fost creat de artistul Kurt Westergaard și a stârnit revolte violente și proteste în întreaga lume musulmană.

Publicația inițială a acestor caricaturi în cotidianul danez Jyllands-Posten, la data de 30 septembrie 2005, a trecut neobservată inițial. Totuși, la scurt timp, au urmat demonstrații și proteste care au escaladat în acte de violență împotriva Danemarcei. Acest incident a fost considerat cea mai gravă criză diplomatică din Danemarca de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Licitația pentru desenul original A4, estimat inițial între 600.000 și 1 milion de euro, a fost găzduită de casa de licitații Kurt Westergaard original icons (kwicons.com) și s-a încheiat pe 25 februarie. Westergaard, care a decedat în 2021, a trăit sub protecția poliției pentru mai bine de 15 ani, în urma amenințărilor primite.

Impactul acestor caricaturi nu s-a limitat la Danemarca, ci a avut consecințe tragice la nivel internațional. În 2015, atacul asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, care a retipărit caricaturile, a rezultat în moartea a 12 persoane. În Franța, în 2020, profesorul Samuel Paty a fost asasinat după ce a discutat despre libertatea de exprimare și a arătat caricaturile cu Mahomed elevilor săi.

În ciuda controverselor și a pericolului asociat, alte caricaturi ale profetului Mahomed realizate de Kurt Westergaard sunt disponibile pentru achiziție pe site-ul kwicons.fr, cu prețuri de pornire variind între 1.000 și 200.000 de euro.

Această vânzare subliniază tensiunile continue dintre libertatea de exprimare și respectul pentru credințele religioase, un subiect care rămâne o provocare semnificativă în societatea contemporană.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;