Uniunea Europeană în Confruntare cu Meta pentru Practici de Colectare a Datelor

Uniunea Europeană în Confruntare cu Meta pentru Practici de Colectare a Datelor

Uniunea Europeană (UE) a lansat acuzații serioase împotriva gigantului tech Meta, susținând că practicile de colectare a datelor pe platformele Facebook și Instagram sunt atât "masive", cât și "ilegale". Mai multe organizații de consumatori din UE au depus plângeri, cerând autorităților competente să intervină și să pună capăt prelucrării neautorizate a datelor personale ale utilizatorilor.

Conform raportărilor din Il Corriere della Sera și Reuters, opt țări europene – Danemarca, Grecia, Franța, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia și Spania – sunt în prima linie a acestei bătălii pentru protecția datelor. Aceste state solicită o acțiune fermă împotriva companiei conduse de Mark Zuckerberg pentru presupusele încălcări ale Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

Ursula Pachl, director general adjunct al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a subliniat gravitatea situației, afirmând că "modelele de afaceri bazate pe supraveghere" generează numeroase probleme în contextul GDPR. Acuzațiile se axează pe faptul că utilizatorii nu sunt în măsură să își exprime consimțământul în mod liber și informat cu privire la colectarea datelor sensibile, cum ar fi orientarea sexuală sau starea emoțională, care pot fi deduse de algoritmi pe baza activității online.

În plus, Meta a fost criticată pentru introducerea recentă a abonamentelor plătite pentru accesul la conținut fără publicitate pe Instagram și Facebook în Europa. Compania își apără noua ofertă ca fiind în conformitate cu standardele europene, însă există îngrijorări că acest model de abonament forțează utilizatorii să plătească pentru a beneficia de confidențialitate.

Pe măsură ce lupta pentru protecția datelor personale în UE continuă, ochii sunt ațintiți asupra Meta și a modului în care va răspunde la aceste acuzații și cerințe ale consumatorilor europeni.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;