Caricatura Profetului Mahomed Vândută pentru 445.000 de Euro în Mijlocul Controversei

Caricatura Profetului Mahomed Vândută pentru 445.000 de Euro în Mijlocul Controversei

O piesă de istorie modernă, încărcată de controverse și evenimente tragice, a fost recent scoasă la licitație și vândută pentru suma de 445.000 de euro. Este vorba despre caricatura cu profetul Mahomed, opera ilustratorului danez Kurt Westergaard, care a stârnit una dintre cele mai grave crize diplomatice din Danemarca de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Desenul original A4, care îl înfățișează pe profet cu un turban în formă de bombă, a fost publicat inițial de ziarul danez Jyllands-Posten la 30 septembrie 2005, provocând reacții intense în rândul comunităților musulmane. După o perioadă de relativă liniște, lucrările au declanșat proteste și violențe, culminând cu atacul terorist din 2015 asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, unde 12 persoane au fost ucise.

Caricatura a fost pusă pe piață de casa de licitații Kurt Westergaard original icons (kwicons.com), care a estimat valoarea lucrării între 600.000 și 1 milion de euro. Licitația s-a desfășurat online și s-a încheiat recent, marcând încă o dată impactul profund pe care această imagine l-a avut asupra lumii.

Kurt Westergaard, care a decedat în 2021, a trăit sub protecția poliției timp de peste 15 ani, din cauza numeroaselor amenințări la adresa vieții sale. În 2010, un bărbat înarmat cu un cuțit a fost arestat în timp ce încerca să-l ucidă pe artist în propria casă.

Desenul vândut nu este singurul care a provocat furtuni politice și sociale. Alte caricaturi ale profetului Mahomed, realizate de același artist, sunt disponibile pentru achiziție pe site-ul kwicons.fr, cu prețuri de pornire variind de la 1.000 la 200.000 de euro.

Acest eveniment subliniază tensiunile continue dintre libertatea de exprimare și respectul pentru credințele religioase, un subiect care rămâne fierbinte și astăzi.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;