Condamnare cu suspendare pentru chirurgul Cristian Paleru: mită în natură și bani de la pacienți

Condamnare cu suspendare pentru chirurgul Cristian Paleru: mită în natură și bani de la pacienți

Un caz de corupție care a zguduit lumea medicală din România a ajuns la finalul unui capitol, după ce medicul Cristian Paleru, specialist în chirurgie toracică la Institutul „Marius Nasta” din București, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Tribunalul București a decis pedeapsa după ce medicul a recunoscut că a primit mită de la pacienți sub forme neconvenționale: bani, găini, brânză, palincă și chiar whisky japonez.

Paleru, care deținea și funcția de profesor universitar, a fost prins în flagrant de procurori, care au instalat camere de supraveghere în cabinetul său. Ancheta a dezvăluit că mita era o practică obișnuită înainte de efectuarea operațiilor, iar sumele solicitate variau între 100 și 2.000 de lei. În plus, medicul nu se dădea înapoi de la a accepta și produse „de la țară”, precum găini, brânză sau palincă, dar și produse de lux, așa cum a fost cazul unei sticle de whisky japonez Nikka.

Cristian Paleru a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității pentru 100 de zile și să restituie suma de 700.000 lei (aproximativ 140.000 euro), câștigată ilegal. Acest caz face parte dintr-un scandal mai mare care a implicat mai mulți medici de la Institutul „Marius Nasta”, printre care și Cornel Petreanu, decedat în urma unui accident rutier.

Reacțiile în lumea medicală și în rândul pacienților sunt împărțite, unii considerând că acest caz arată nevoia stringentă de reformă în sistemul de sănătate, în timp ce alții sunt îngrijorați de impactul pe care astfel de practici îl au asupra încrederii în profesioniștii din sănătate.

Scandalul a fost amplu mediatizat, iar sentința ar putea servi drept precedent și avertisment pentru alți medici tentați să practice corupția. Este esențial ca pacienții să aibă încredere în sistemul de sănătate și să fie tratați cu respect și profesionalism, fără a fi nevoiți să recurgă la mită pentru a primi îngrijiri adecvate.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;