Clarificări în cazul premiului controversat primit de Maia Sandu

Clarificări în cazul premiului controversat primit de Maia Sandu

Recent, un subiect intens dezbatut în media a fost premiul controversat primit de Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, care a stârnit suspiciuni de corupție și a atras atenția organelor anticorupție. În centrul discuțiilor se află „Premiul Timișoara pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro, acordat de primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Premiul a fost instituit printr-o hotărâre a Consiliului Local Timișoara în aprilie 2023, dar valoarea bănească a acestuia nu a fost specificată în actul adoptat. Suspiciunile au apărut atunci când s-a aflat că suma însoțitoare a premiului este de 30.000 de euro, o sumă semnificativă care a depășit limitele cadourilor de protocol simbolice, reglementate în Republica Moldova la câteva sute de euro.

Administrația Prezidențială de la Chișinău a solicitat clarificări de la Centrul Național Anticorupție (CNA), dorind să afle dacă banii sunt considerați cadou și sub incidența cărei legi cad aceștia. Conform legislației din Republica Moldova, bani aflați în circulație nu sunt considerați cadouri admisibile, iar primirea de foloase necuvenite de către funcționarii publici poate atrage pedepse cu închisoarea.

Fondurile pentru premiu au fost strânse de Asociația pentru Promovarea Timișoarei, care a semnat un protocol de colaborare cu Primăria Timișoara. Totuși, lista donatorilor nu este publică și nici valoarea premiului nu a fost adoptată de Consiliul Local Timișoara, ceea ce adaugă un alt strat de neclaritate asupra cazului.

Expertul anticorupție, Laura Ștefan, a menționat că este de așteptat ca un oficial public să solicite un punct de vedere de la instituția competentă în cazul în care există neclarități privind acceptarea unui cadou. De asemenea, a subliniat că decizia finală privind păstrarea banilor aparține președintei Maia Sandu.

Până în prezent, președinția a menționat că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc și că, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse.

Cazul continuă să fie urmărit atât în Republica Moldova, cât și în România, iar răspunsul CNA este așteptat pentru a clarifica dacă premiul în bani constituie un caz de corupție sau un gest de recunoaștere a eforturilor președintei pentru promovarea valorilor europene.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;