Avertizare pentru utilizatorii WhatsApp: Escrocheria "Accidentul" se extinde în Europa

Avertizare pentru utilizatorii WhatsApp: Escrocheria "Accidentul" se extinde în Europa

Utilizatorii WhatsApp sunt avertizați să fie vigilenți, întrucât o metodă de înșelăciune cunoscută sub numele de "Accidentul" continuă să facă ravagii în Spania și să se extindă în alte țări europene. Peste 100 de persoane au fost arestate recent în Spania pentru că au furat sume considerabile de bani de la utilizatori, profitând de încrederea acestora și pretinzând că sunt rude aflate în situații dificile.

Conform informațiilor furnizate de BBC și citate de El Pais și News.ro, grupul infracțional implicat a obținut aproape un milion de euro prin această metodă de înșelăciune. Arestările, care au avut loc între februarie și aprilie, includ acuzații de fraudă, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală.

Metoda de înșelăciune este simplă, dar eficientă: escrocii contactează victimele prin WhatsApp, pretinzând că sunt o rudă care are nevoie urgentă de bani din cauza unei situații neprevăzute, cum ar fi un accident. În unele cazuri, infractorii solicită codul de autentificare cu doi factori, dându-se drept o cunoștință și pretinzând că au trimis solicitarea codului din greșeală pe telefonul victimei.

Această schemă de fraudă nu este limitată doar la Spania; rezidenții din Marea Britanie au fost de asemenea ținta escrocilor, cu poliția din Nottinghamshire emițând avertismente după un vârf de rapoarte legate de această înșelăciune. Action Fraud, un centru britanic de raportare a fraudelor, a înregistrat 1.235 de rapoarte despre infractori care s-au dat drept persoane dragi aflate în nevoie, în aceeași perioadă în care escrocheria a început să apară în Spania, cu pierderi financiare totale de 1,5 milioane de lire sterline.

Este crucial ca utilizatorii să fie conștienți de aceste tactici și să verifice întotdeauna identitatea persoanelor care solicită bani în mod neașteptat, chiar și atunci când par a fi membri ai familiei sau prieteni apropiați.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;