Israel Neagă Implicarea în Accidentul de Elicopter ce a Dus la Moartea Președintelui Iranian Ebrahim Raisi

Israel Neagă Implicarea în Accidentul de Elicopter ce a Dus la Moartea Președintelui Iranian Ebrahim Raisi

Autorități din Israel au declarat, sub protecția anonimatului, că statul israelian nu a fost implicat în accidentul de elicopter care a rezultat în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a altor membri ai anturajului său, inclusiv ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian. Declarația a fost făcută în urma speculațiilor și zvonurilor apărute pe rețelele sociale și în presă, care sugerau posibila implicare a Mossadului, agenția de spionaj extern a Israelului, în tragicul eveniment.

Accidentul a avut loc într-o zonă muntoasă aproape de granița cu Azerbaidjanul și a survenit într-un context de tensiuni crescute între Iran și Israel. Ebrahim Raisi, un cleric conservator radical, era considerat un posibil succesor al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. Moartea acestuia a survenit după un schimb de atacuri între cele două țări, inclusiv un atac cu drone și rachete lansat de Iran spre Israel ca răspuns la un atac israelian asupra unui consulat iranian din Damasc.

Oficialul israelian a subliniat că politica externă, de apărare și nucleară a Iranului este în cele din urmă decisă de liderul suprem Khamenei, iar dispariția lui Raisi și a ministrului de externe nu este de așteptat să schimbe semnificativ politica iraniană. În ciuda acestui fapt, analiștii sugerează că luptele interne pentru putere pot distrage atenția Teheranului de la conflictul din Gaza și pot reduce presiunea asupra grupărilor aliate, precum Hezbollah, de a menține un front activ împotriva Israelului.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;