Schimbări majore în conducerea militară israeliană după eșecul de a preveni atacul Hamas

Schimbări majore în conducerea militară israeliană după eșecul de a preveni atacul Hamas

În urma unui atac devastator comis de mișcarea islamistă palestiniană Hamas pe data de 7 octombrie 2023, generalul Aharon Haliva, șeful serviciului de informații militare din Israel, și-a anunțat demisia. Această mișcare marchează prima demisie de rang înalt în rândul oficialilor israelieni, atât politici cât și militari, ca răspuns la acest eșec de securitate.

Atacul surpriză al Hamas a fost cel mai sângeros incident din istoria modernă a Israelului, cu un bilanț tragic de 1.170 de victime, majoritatea civili, și aproximativ 250 de ostatici capturați. În urma acestui eveniment, Israelul a inițiat o operațiune militară împotriva Hamas în Fâșia Gaza, care a rezultat în pierderea a peste 34.000 de vieți, în mare parte femei și copii.

Haliva și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul, recunoscând că serviciul de informații pe care l-a condus nu și-a îndeplinit misiunea. Într-o declarație emoționantă, el a exprimat regretul profund pentru ziua neagră de 7 octombrie, adăugând că rememorează continuu acele momente tragice.

În prezent, Haliva este supus unei investigații interne de către serviciul de investigații al armatei. Rezultatele sunt așteptate să fie prezentate șefului de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, până la începutul lunii iunie.

Premierul Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, nu și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de securitate, iar alte demisii din rândul liderilor militari și de securitate sunt anticipate.

În timp ce Israelul se confruntă cu consecințele acestui atac, lumea așteaptă cu interes următoarele mișcări ale conducerii sale militare și politice. Urmăriți-ne pentru actualizări și analize suplimentare pe această temă crucială.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;