Atenție la Deepfake: Sorin Grindeanu, Ultima Victimă a Manipulării Digitale

Atenție la Deepfake: Sorin Grindeanu, Ultima Victimă a Manipulării Digitale

Într-o eră digitală în continuă schimbare, fenomenul deepfake a devenit o problemă majoră de securitate cibernetică, afectând inclusiv personalități din sfera politică. Recent, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a devenit ultima victimă a acestui tip de manipulare, după ce un clip video falsificat în care apărea promovând o vânzare fictivă de acțiuni a fost răspândit pe internet.

Sorin Grindeanu a reacționat prompt, sesizând instituțiile abilitate pentru identificarea și pedepsirea celor responsabili de utilizarea neautorizată a imaginii sale. Într-o postare pe Facebook, ministrul a subliniat că nu a participat și nu va participa la nicio campanie publicitară pentru companii și că nu își dă consimțământul pentru folosirea imaginii sale în astfel de scopuri.

Aceste tactici de manipulare digitală nu sunt noi. Alte personalități publice, printre care Mugur Isărescu, Marcel Ciolacu și Sebastian Burduja, au avut de asemenea de-a face cu deepfake-uri care le-au folosit imaginea în scopuri frauduloase.

Pentru a preveni căderea în capcanele deepfake, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă publicului să fie prudent atunci când navighează online și să verifice sursele informațiilor, calitatea imaginilor și coerența sunetului din videoclipuri. De asemenea, este important să se verifice relatarea mass-media despre evenimentele șocante sau importante și să se evite accesarea link-urilor suspecte sau furnizarea de date personale pentru programe dubioase de investiții.

În cazul întâlnirii cu astfel de materiale, cetățenii sunt îndemnați să raporteze postările pentru fraudă și să contacteze autoritățile dacă au fost păgubiți. Prin răspândirea acestor avertizări, se poate reduce rata de succes a tentativelor de fraudă și se poate proteja integritatea online a individului.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;