Abuzuri Şocante în Centrele de Recuperare: Tânăr Ținut în Chingi pentru Peste un An în România

Abuzuri Şocante în Centrele de Recuperare: Tânăr Ținut în Chingi pentru Peste un An în România

În România, un caz revoltător de abuz într-un centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din Călugăreni, județul Mureș, a ieșit la lumină. George, un tânăr de 24 de ani, a fost ținut legat în chingi pentru mai bine de un an și jumătate, o situație care amintește de orfelinatele groazei din anii '90, ce nu par să fi dispărut complet.

Conform inspectorilor Consiliului de Monitorizare, care l-au descoperit pe George în noiembrie anul trecut, tânărul a fost găsit în condiții inumane, legat pe spate cu chingi, măsura fiind explicată de conducerea centrului ca o "protecție" necesară împotriva auto-agresiunii. Această justificare este considerată revoltătoare de către experți și reprezentanți ai drepturilor omului, care subliniază că este vorba despre un abuz grav și o privare de libertate.

Poliția a deschis un dosar penal în acest caz, iar ancheta este în curs. În pofida investigațiilor, măsurile concrete împotriva celor responsabili de acest tratament inuman par să întârzie.

Cazul lui George nu este izolat. În România există numeroase instituții care, în loc să ofere sprijin și integrare în comunitate persoanelor cu dizabilități, le mențin în condiții degradante. O altă poveste tulburătoare este cea a lui Matei, un tânăr de 30 de ani plimbat între spitalele de psihiatrie din Suceava, după ce a fost abandonat de familie și stat.

Aceste cazuri trag un semnal de alarmă asupra sistemului de îngrijire a persoanelor cu dizabilități din România, care în ciuda promisiunilor și strategiilor elaborate, continuă să eșueze în asigurarea unui trai demn și a respectului pentru drepturile fundamentale ale acestor persoane.

Este esențial ca autoritățile să intervină cu măsuri urgente pentru a reforma sistemul de protecție socială și a preveni repetarea unor astfel de abuzuri. Societatea civilă, instituțiile de drepturi omului și fiecare cetățean trebuie să fie vigilent și să contribuie la crearea unui mediu sigur și respectuos pentru toți membrii comunității, indiferent de abilitățile lor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;