Unda de Jafuri Bancare în Gaza: Implicarea Hamas și Repercusiunile Asupra Sistemului Financiar

Unda de Jafuri Bancare în Gaza: Implicarea Hamas și Repercusiunile Asupra Sistemului Financiar

Luna aprilie a fost martora unei serii de spargeri bancare de proporții în Fâșia Gaza, cu pierderi estimate la 66 de milioane de euro. Potrivit rapoartelor din Le Monde și AFP, grupări armate palestiniene, unele dintre ele asociate cu organizația islamistă Hamas, au orchestrat aceste jafuri spectaculoase, care au avut loc în mai multe sucursale bancare din regiune.

În dimineața zilei de 16 aprilie, angajații Băncii Palestinei au descoperit o gaură în tavanul seifului principal din orașul Gaza. Hoții, înarmați și folosind explozibili, au reușit să sustragă sume importante în shekeli israelieni, echivalentul a 2,8 milioane de euro. În încercarea de a preveni noi furturi, seifurile au fost îngropate în ciment, însă acest lucru nu i-a oprit pe infractori să revină a doua zi și să extragă alte sume mari de bani.

Un alt atac a avut loc pe 18 aprilie, când un comando a pretins că acționează în numele "celor mai înalte autorități din Gaza", o aluzie la Hamas, și a furat peste 33,6 milioane de euro. Aceste evenimente au pus în lumină vulnerabilitatea sistemului financiar din enclavă și dificultățile cu care se confruntă locuitorii pentru a accesa numerar în condiții de siguranță.

În plus, armata israeliană a confiscat fonduri semnificative din Gaza, cu scopul declarat de a împiedica Hamas să le utilizeze. Situația este agravată de faptul că doar două bancomate mai sunt operaționale în regiune, iar clienții sunt adesea "taxați" de bărbați mascați la momentul retragerii banilor.

Aceste jafuri au declanșat panică printre managerii instituțiilor financiare și au determinat autoritățile palestiniene să ia măsuri drastice pentru protejarea activelor financiare. Autoritatea monetară palestiniană, care supervizează sistemul financiar din teritoriile palestiniene, a anunțat că va emite o declarație oficială.

Aceste incidente subliniază tensiunile continue din regiune și impactul lor asupra economiei locale, lăsând populația din Gaza într-o stare de incertitudine și insecuritate financiară.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;