România cere investigație transparentă în cazul morții lui Alexei Navalnîi
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a luat o poziție fermă în urma decesului cunoscutului opozant rus Alexei Navalnîi, solicitând o investigație transparentă și independentă pentru a clarifica circumstanțele în care acesta și-a pierdut viața în detenție. Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat de urgență pentru a discuta această chestiune sensibilă.
În cadrul întâlnirii, Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, a subliniat că responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi cade exclusiv pe umerii autorităților ruse și a accentuat necesitatea ca acestea să permită efectuarea unei anchete cuprinzătoare. De asemenea, a fost exprimată o obligație morală față de familia lui Navalnîi, aceea de a-i înmâna trupul neînsuflețit fără întârziere.
Citește și:
Această convocare nu este un gest izolat, ci reflectă o atitudine consecventă a României față de încălcările drepturilor omului în Federația Rusă. Aceasta vine în contextul în care relațiile internaționale sunt deja tensionate datorită invaziei Ucrainei de către Rusia, un eveniment care a declanșat o serie de convocări anterioare ale ambasadorului Kuzmin.
Familia lui Navalnîi, împreună cu susținătorii săi, se confruntă cu dificultăți în a afla informații despre locul unde se află corpul acestuia. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a semnalat că sunt prevăzute proceduri suplimentare de examinare chimică asupra corpului, ceea ce întârzie predarea acestuia familiei.
În plan internațional, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut o anchetă independentă, iar Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acest incident. În plus, un detaliu controversat a fost promovarea în grad a lui Valeri Boiarinev, oficial rus acuzat de torturarea lui Navalnîi, fapt interpretat de susținătorii opozantului ca o recompensă pentru acțiunile sale.
Citește și:
România se Retrage de la Eurovision 2024 din Cauze Financiare
România și Tezaurul Furat: Lupta pentru Dreptate și Recuperarea Aurului Pierdut
România se alătură astfel apelurilor internaționale pentru dreptate și transparență, subliniind importanța respectării drepturilor omului și a angajamentelor internaționale.