România cere investigație transparentă în cazul morții lui Alexei Navalnîi

România cere investigație transparentă în cazul morții lui Alexei Navalnîi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a luat o poziție fermă în urma decesului cunoscutului opozant rus Alexei Navalnîi, solicitând o investigație transparentă și independentă pentru a clarifica circumstanțele în care acesta și-a pierdut viața în detenție. Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat de urgență pentru a discuta această chestiune sensibilă.

În cadrul întâlnirii, Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, a subliniat că responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi cade exclusiv pe umerii autorităților ruse și a accentuat necesitatea ca acestea să permită efectuarea unei anchete cuprinzătoare. De asemenea, a fost exprimată o obligație morală față de familia lui Navalnîi, aceea de a-i înmâna trupul neînsuflețit fără întârziere.

Această convocare nu este un gest izolat, ci reflectă o atitudine consecventă a României față de încălcările drepturilor omului în Federația Rusă. Aceasta vine în contextul în care relațiile internaționale sunt deja tensionate datorită invaziei Ucrainei de către Rusia, un eveniment care a declanșat o serie de convocări anterioare ale ambasadorului Kuzmin.

Familia lui Navalnîi, împreună cu susținătorii săi, se confruntă cu dificultăți în a afla informații despre locul unde se află corpul acestuia. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a semnalat că sunt prevăzute proceduri suplimentare de examinare chimică asupra corpului, ceea ce întârzie predarea acestuia familiei.

În plan internațional, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut o anchetă independentă, iar Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acest incident. În plus, un detaliu controversat a fost promovarea în grad a lui Valeri Boiarinev, oficial rus acuzat de torturarea lui Navalnîi, fapt interpretat de susținătorii opozantului ca o recompensă pentru acțiunile sale.

România se alătură astfel apelurilor internaționale pentru dreptate și transparență, subliniind importanța respectării drepturilor omului și a angajamentelor internaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;