Proteste la Paris în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping: Vocea tibetanilor răsună pentru libertate

Proteste la Paris în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping: Vocea tibetanilor răsună pentru libertate

În inima Parisului, Piața Republicii a devenit scena unui puternic protest al comunității tibetane și a susținătorilor acesteia, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Franța. Aproximativ 2.000 de persoane au luat parte la manifestația ce a avut loc duminică, unindu-și vocile pentru a cere oprirea represiunii în Tibet, Hong Kong și Taiwan, precum și încetarea sprijinului acordat de China regimului lui Putin.

Karma Thinlay, președintele comunității tibetane din Franța, a condamnat vizita liderului chinez, numindu-l un "dictator" ce amenință să distrugă tradiția și cultura tibetană. Protestatarii, printre care și tibetani din alte țări europene, au scandat lozinci precum „Franța, țara drepturilor omului” și „Trăiască Tibetul liber”, subliniind incompatibilitatea între valorile franceze și politica chineză.

În contextul acestor evenimente, președintele francez Emmanuel Macron se pregătește să discute teme precum reciprocitatea comercială și căutarea unei soluții la conflictul din Ucraina. Totuși, Thinlay își exprimă speranța ca Macron să abordeze și situația din Tibet, pentru a găsi o soluție pașnică la tensiunile istorice dintre Tibet și China.

Protestul de la Paris reiterează dorința tibetanilor pentru recunoașterea drepturilor lor și pentru o mai mare libertate de exprimare, în contrast cu politica autoritară a Chinei. În timp ce Xi Jinping își continuă vizita în Franța, ochii lumii sunt îndreptați spre această confruntare între valorile democrației și presiunea puterii autoritare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;