Act de Vandalism la Centrul Pompidou-Metz: Tabloul "Originea lumii" de Courbet, Desfigurat

Act de Vandalism la Centrul Pompidou-Metz: Tabloul "Originea lumii" de Courbet, Desfigurat

Tabloul emblematic "Originea lumii" al pictorului Gustave Courbet a fost recent subiectul unui act de vandalism la Centrul Pompidou-Metz din Franța. Opera de artă, care prezintă o imagine explicită a corpului feminin, a fost stropită cu vopsea roșie de către activiști care au adăugat și eticheta "MeToo" pe sticlă. Acest incident a stârnit un val de indignare în rândul comunității artistice și a oficialilor, punând în discuție limita dintre protest și deteriorarea patrimoniului cultural.

Conform declarațiilor oficiale, poliția a intervenit rapid pentru a evalua situația și a demarat o investigație. Două femei, ambele fără antecedente penale, au fost reținute, iar o a treia persoană este suspectată de furtul unei alte opere de artă din muzeu.

Primarul din Metz, François Grosdidier, a exprimat un puternic dezacord față de acțiunea desfășurată, catalogând-o drept un "act criminal" și a solicitat pedepsirea severă a celor responsabili. Între timp, ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, a subliniat importanța protejării operelor de artă și a criticat folosirea acestora ca mijloace de protest.

Aceste evenimente survin în contextul în care artista franco-luxemburgheză Deborah de Robertis, cunoscută pentru performanțele sale provocatoare, a fost implicată în organizarea protestului. De Robertis a avut în trecut acțiuni similare, inclusiv la Muzeul Luvru și în sanctuarul de la Lourdes.

"Originea lumii" este o operă de artă de renume mondial, cu o istorie bogată, care a trecut prin mâinile mai multor proprietari, inclusiv a psihanalistului francez Jacques Lacan. Pictura a fost comandată în secolul al XIX-lea de un diplomat otoman și a fost inclusă în colecțiile Muzeului d'Orsay din Paris în 1995.

Acest incident vine pe fondul unei serii de acte de vandalism care au vizat opere de artă renumite în Franța, inclusiv cele din Château de Versailles și Musée des Beaux-Arts din Lyon, stârnind un dialog național despre respectul față de artă și patrimoniu.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;