Ondă de Proteste în Slovacia: Mii de Oameni Cer Demisia Premierului Robert Fico

Ondă de Proteste în Slovacia: Mii de Oameni Cer Demisia Premierului Robert Fico

Mii de slovaci au ieșit pe străzi în semn de protest față de guvernul premierului Robert Fico, cu acuzații de corupție și legături cu Rusia. Într-un val impresionant de nemulțumire publică, cetățenii din peste 30 de orașe slovace, inclusiv capitala Bratislava, s-au mobilizat la apelul opoziției pentru a-și exprima dezacordul față de politica internă și externă a guvernului.

Manifestanții, fluturând bannere cu mesaje precum „Fico este răul pentru Slovacia” și „Fico, du-te în Rusia!”, au subliniat opoziția lor față de o reformă judiciară controversată, care include abolirea procurorului special (USP), o instituție vitală în lupta împotriva criminalității organizate și a corupției politice. Criticii reformei susțin că aceasta ar slăbi statul de drept și ar proteja interesele corupte, în special cele legate de mandatele anterioare ale lui Fico.

Solidaritatea internațională nu a întârziat să apară, cu mitinguri de susținere organizate în orașe europene precum Bruxelles, Paris și Praga. Aceste demonstrații pun în evidență îngrijorarea extinsă privind direcția în care se îndreaptă Slovacia sub conducerea actuală, cu temeri de întărire a influenței rusești în politica națională.

Planurile guvernamentale au atras atenția și critica instituțiilor europene, Comisia Europeană și Parlamentul European exprimându-și rezervele față de reformele judiciare propuse. Cu toate acestea, premierul Fico și coaliția sa guvernamentală rămân fermi în poziția lor, susținând că reformele sunt necesare pentru a depolitiza instituțiile judiciare.

În acest context tensionat, cetățenii slovaci își fac auzită vocea, cerând transparență, integritate și respect pentru principiile democratice. Cu ochii lumii ațintiți asupra Slovaciei, rămâne de văzut cum va evolua situația și care vor fi urmările acestor proteste masive.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;