Premierul Marcel Ciolacu adresează problema concediilor medicale frecvente pentru dureri de spate și răceli

Premierul Marcel Ciolacu adresează problema concediilor medicale frecvente pentru dureri de spate și răceli

Premierul României, Marcel Ciolacu, a evidențiat recent o problemă în sistemul de sănătate legată de numărul mare de concedii medicale acordate pentru afecțiuni ușoare, cum ar fi durerile de spate și răcelile. Conform datelor prezentate, în România au fost înregistrate nu mai puțin de 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 pentru simptome de răceală. Această situație a provocat nemulțumirea premierului care a subliniat necesitatea unei distincții clare între concediile medicale justificate pentru boli grave și cele acordate pentru afecțiuni minore.

În contextul dezbaterilor privind scutirea de impozite pentru anumite tipuri de concedii medicale, Ciolacu a exprimat opinia că ar trebui să se acorde prioritate persoanelor cu boli grave, femeilor însărcinate și familiilor cu copii mici, unde cheltuielile sunt considerabile. Totodată, premierul a menționat că scutirile de impozite pentru concediile pe motive ușoare ar trebui evaluate cu atenție, deoarece acestea afectează bugetul național, fiind suportate de întreaga populație.

În urma dezbaterilor, Senatul a eliminat impozitarea cu 10% pe concediile medicale, măsură care a fost criticată de asociațiile de pacienți. Amendamentul adoptat a scos de sub impozitare și concediile de maternitate și cele pentru îngrijirea copiilor bolnavi. Proiectul este așteptat acum să fie discutat în Camera Deputaților, care are rolul decizional.

Premierul Ciolacu insistă pe necesitatea descurajării abuzului de concedii medicale nejustificate și așteaptă o clarificare legislativă în acest sens. Afirmă că nu va emite o ordonanță care să încalce legea și că decizia finală va aparține Camerei Deputaților.

Această problemă a concediilor medicale frecvente pentru afecțiuni minore ridică întrebări serioase despre gestionarea resurselor de sănătate și impactul financiar asupra bugetului de stat. Dezbaterile continuă în parlament, cu speranța unei soluții echitabile pentru toți cetățenii.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;