Fostul șef al Mossad acuzat că a amenințat o procuroare a Curții Penale Internaționale

Fostul șef al Mossad acuzat că a amenințat o procuroare a Curții Penale Internaționale

Fostul șef al Mossad, Yossi Cohen, este acuzat că ar fi amenințat-o pe Fatou Bensouda, fost procuror-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), în încercarea de a opri o anchetă privind crimele de război ale Israelului. Conform unei investigații publicate de The Guardian, întâlnirile secrete dintre Cohen și Bensouda au avut loc înainte de deschiderea anchetei oficiale de către CPI în legătură cu presupusele crime de război și crime împotriva umanității în teritoriile palestiniene ocupate.

Succesorul lui Bensouda, Karim Khan, a anunțat recent că va cere mandate de arestare pentru înalți oficiali israelieni, inclusiv pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru acțiunile țării în războiul din Gaza. În timpul mandatului său, Cohen ar fi încercat să compromită sau să convingă procurorul să coopereze cu Israelul, folosind tactici descrise de surse ca fiind "josnice" și "amenințătoare".

Investigația a scos la iveală că Mossad, sub conducerea lui Cohen, ar fi fost implicat într-o campanie de aproape un deceniu pentru a submina CPI. În plus, se susține că agenții Mossad s-au interesat de familia procuroarei și ar fi obținut transcrieri ale conversațiilor private ale acesteia cu soțul ei. Un purtător de cuvânt al biroului premierului israelian a respins acuzațiile ca fiind false și nefondate.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care CPI a luat măsuri fără precedent împotriva liderilor unei țări aliate cu SUA și Europa, iar eforturile de a influența sau intimida oficialii CPI ar putea constitui infracțiuni conform articolului 70 din Statutul de la Roma.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;