Schimbări majore pe scena politică germană: Aripa de dreapta se separă pentru a forma un nou partid

Schimbări majore pe scena politică germană: Aripa de dreapta se separă pentru a forma un nou partid

Peisajul politic din Germania se confruntă cu o schimbare semnificativă, întrucât aripa de dreapta a opoziţiei conservatoare, cunoscută sub numele de Werteunion („Uniunea Valorilor”), a anunţat recent că se va desprinde de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru a forma propriul partid. Această mişcare are potenţialul de a remodela echilibrul puterii şi de a influenţa rezultatele viitoarelor alegeri regionale.

Fondarea noului partid, care va purta acelaşi nume – Werteunion, este prevăzută să aibă loc în curând, posibil chiar în luna februarie, pentru a permite participarea la alegerile din landurile Turingia, Saxonia şi Mecklenburg-Pomerania de Vest din septembrie. Acest partid nou-născut, condus de fostul şef al serviciilor de informaţii interne germane, Hans-Georg Maassen, se poziţionează ca un actor politic conservator-liberal şi nu exclude colaborarea cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), deşi principalele partide, inclusiv CDU şi SPD-ul cancelarului Olaf Scholz, au exclus orice coaliţie cu AfD.

Anunţul survine într-un moment în care AfD este intens scrutat, după dezvăluirile că unii membri au participat la o întâlnire controversată legată de deportări în masă a imigranţilor şi a cetăţenilor germani de origine străină „neasimilaţi”. Aceste relatări au stârnit proteste în masă împotriva AfD, cu peste 100.000 de persoane care au ieşit pe străzi în toată ţara.

Crearea Werteunion nu este un caz izolat, ci se înscrie într-un trend de fragmentare a peisajului politic german, care a început cu formarea AfD acum 11 ani. Această tendinţă este amplificată şi de apariţia altor partide noi, precum cel lansat de Sahra Wagenknecht din extrema stângă germană.

Cu aproximativ 4.000 de membri, majoritatea provenind din CDU şi CSU, Werteunion se pregăteşte să intre în cursa electorală, promiţând schimbări politice şi o alternativă la politicile tradiţionale, într-un moment în care Germania se confruntă cu provocări interne şi externe semnificative.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;