Dreptul la Reparare: O Nouă Eră pentru Consumatorii din UE

Dreptul la Reparare: O Nouă Eră pentru Consumatorii din UE

Uniunea Europeană (UE) face un pas important în sprijinirea consumatorilor și a mediului înconjurător prin adoptarea directivei privind „dreptul la reparare”. Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare această măsură, care va schimba modul în care producătorii se raportează la produsele lor post-vânzare.

Directiva, adoptată cu 584 de voturi pentru, trei împotrivă, și 14 abțineri, are ca scop principal prelungirea ciclului de viață al produselor prin facilitarea reparării acestora. Producătorii vor fi obligați să asigure repararea produselor la un preț rezonabil și într-un termen acceptabil, chiar și după expirarea perioadei de garanție legală.

Un aspect inovator al directivei este accesul mai ușor la piese de schimb, ustensile și informații esențiale pentru repararea produselor. Platforme online vor fi create pentru a-i ajuta pe consumatori să găsească ateliere de reparații locale și magazine de produse recondiționate, contribuind astfel la revitalizarea pieței reparațiilor și la reducerea deșeurilor.

Conform noilor reguli, bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o extindere a garanției cu încă un an. De asemenea, producătorii sunt încurajați să nu impună restricții care să împiedice utilizarea de componente second-hand sau imprimate 3D în procesul de reparație.

Statele membre ale UE vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune această directivă în legislația națională. Aceasta vine ca răspuns la cerințele cetățenilor exprimate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei și este văzută ca un pas semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În contextul în care consumatorii europeni pierd anual aproximativ 12 miliarde de euro prin înlocuirea produselor în loc să le repare, această legislație promite nu doar o economie sustenabilă, ci și o reducere a emisiilor de CO² și a cantității de deșeuri generate.

Cu adoptarea directivei „dreptul la reparare”, UE își consolidează angajamentul pentru un viitor verde și pentru protecția consumatorilor, asigurându-se că produsele sunt durabile, reparable și, în cele din urmă, mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;