Activista Angi Șerban Ridicată de Poliție: Instigare la Infracțiuni sau Apărare a Drepturilor Civice?
Într-un context tensionat, "activista civică" Angi Șerban, cunoscută și sub numele de "Fata cu goarna", a fost ridicată de poliție sub acuzația de instigare la infracțiuni. Evenimentele care au condus la acest moment sunt legate de un incident petrecut la Constanța, unde un polițist a fost acuzat de exces de zel, amenințând un șofer cu arma sa letală.
Angi Șerban a reacționat pe rețelele de socializare, îndemnând la nesupunere civică și la o posibilă ripostă a cetățenilor. Mesajele ei au fost interpretate de autorități ca o incitare la violență, motiv pentru care polițiștii au decis să o aducă la audieri.
Incidentul a stârnit numeroase discuții în spațiul public, punând sub semnul întrebării limita dintre libertatea de exprimare și instigarea la acte ilegale. În postările sale, Angi Șerban a pus sub întrebare prezența forțelor speciale la un protest pașnic și a sugerat că, într-o democrație, ar fi legitim ca și poporul să aibă dreptul la autoapărare.
Citește și:
Activistă italiană eliberată din arest în Ungaria după alegerea în Parlamentul European
Greta Thunberg și Co-Activiștii, Achitați în Cazul Protestului de Mediu din Londra
Poliția a acționat rapid, luând-o pe activista de la o adresă la care aceasta susține că nu domiciliază, și conducând-o la audieri pentru a clarifica situația. În timp ce unii o consideră pe Angi Șerban o voce a drepturilor civice, alții o văd ca pe un factor de instabilitate și potențial pericol public.
Cazul Angi Șerban ridică întrebări importante despre echilibrul dintre securitate și libertatea de exprimare în România, și despre modul în care autoritățile răspund la provocările aduse de activismul online. Continuarea investigațiilor și audierilor va determina dacă acțiunile ei constituie o infracțiune sau un apel la justiție socială.