Controverse în Sănătate: Farmaciştii cer retragerea ordinului privind eliberarea antibioticelor

Controverse în Sănătate: Farmaciştii cer retragerea ordinului privind eliberarea antibioticelor

Recent, un nou ordin emis de Ministerul Sănătății a stârnit valuri de nemulțumire în rândul farmaciștilor. Ordinul, care permite eliberarea unei doze de urgență de antibiotice fără prescripție medicală, a fost criticat aspru de către Simona Negreş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Simona Negreş a subliniat că ordinul nu numai că nu va ajuta la combaterea fenomenului de rezistență la antibiotice, dar a fost și emis fără o consultare adecvată a profesioniștilor din domeniul sănătății. Mai mult, ea a evidențiat că farmaciștii ar trebui să aibă autoritatea de a decide dacă o situație reprezintă sau nu o urgență medicală, o prevedere absentă din ordinul actual.

Ordinul MS nr. 63/2024 introduce o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic. Totuși, acesta a fost descris ca făcând parte dintr-o serie de materiale emise "pe repede înainte" și a fost publicat fără o dezbatere publică suficientă. Modificările ulterioare aduse ordinului, care au redus termenul pentru situații de urgență de la 72 la 48 de ore, nu au fost considerate suficiente pentru a limita rezistența la antibiotice.

Critica adusă ordinului este dublată de îngrijorarea față de confuzia generată în rândul farmaciștilor, precum și de întrebări legate de includerea unor medicamente specifice pe lista de antiinfecțioase de uz sistemic. Negreş a exprimat regretul că profesia de farmacist nu este recunoscută corespunzător în acest ordin, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra pacienților și sistemului de sănătate în ansamblu.

În concluzie, Simona Negreş solicită retragerea integrală a ordinului și inițierea unei consultări reale cu toți profesioniștii din sănătate pentru a dezvolta o strategie eficientă care să limiteze rezistența la antibiotice, un fenomen de interes global.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;