China Deschide Poarta Comercială în America de Sud cu Mega-Portul de 3,5 Miliarde de Dolari în Peru

China Deschide Poarta Comercială în America de Sud cu Mega-Portul de 3,5 Miliarde de Dolari în Peru

China marchează un nou capitol în expansiunea sa comercială și strategică în America de Sud prin construirea unui mega-port pe coasta Pacificului, în Peru. Acest port, cu o valoare de investiție de 3,5 miliarde de dolari, este așteptat să funcționeze ca o poartă directă spre bogățiile naturale ale regiunii și să consolideze prezența Beijingului ca principal partener comercial în fața Statelor Unite.

Situat în orașul Chancay, la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala Lima, noul port de apă adâncă va putea găzdui cele mai mari nave de marfă, permițând astfel reduceri semnificative de timp în tranzitul maritim direct către Asia. Proiectul, care face parte din inițiativa ambițioasă a Chinei „O centură, un drum”, nu numai că va accelera exporturile de cupru din Peru și soia din Brazilia, dar va transforma și Peru într-un nod portuar și comercial strategic între cele două continente.

Președintele chinez Xi Jinping, așteptat să participe la summitul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) în noiembrie 2024, ar putea inaugura portul, consolidând astfel relațiile sino-peruane. Acest port nu este doar o realizare infrastructurală, ci și o mișcare geopolitică care subliniază schimbarea echilibrului puterii economice în regiune.

Guvernul din Peru plănuiește, de asemenea, să dezvolte o zonă economică exclusivă în apropierea portului, iar Cosco Shipping intenționează să construiască un centru industrial pentru prelucrarea materiilor prime, cum ar fi cerealele și carnea din Brazilia, înainte de a le trimite în Asia. În ciuda avertismentelor SUA privind riscurile legate de apropierea de Beijing, schimburile comerciale și influența Chinei în America Latină continuă să crească.

Cu acest avans strategic, China își consolidează rolul de partener cheie în comerț și investiții pentru America de Sud, provocând astfel Statele Unite să reconsidere abordarea lor în regiune și să ofere alternative care să depășească simplele legături comerciale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;