China implementează măsuri „istorice” pentru redresarea sectorului imobiliar

China implementează măsuri „istorice” pentru redresarea sectorului imobiliar

Guvernul chinez a anunțat vineri implementarea unui set de măsuri pe care le-a catalogat drept „istorice”, cu scopul de a redresa sectorul imobiliar al țării, afectat profund de probleme financiare. Această inițiativă vine în contextul în care marii dezvoltatori imobiliari ai națiunii, precum Evergrande și Country Garden, se confruntă cu riscul falimentului, ceea ce a declanșat o criză severă în sector.

Sectorul locuințelor și construcțiilor, care reprezintă peste un sfert din Produsul Intern Brut al Chinei, a suferit începând cu anul 2020 ca urmare a restricțiilor impuse de Beijing privind accesul la credit pentru dezvoltatorii imobiliari, în încercarea de a limita nivelul datoriilor acestora. Aceste restricții au avut ca efect nu doar problemele financiare ale dezvoltatorilor, ci și o scădere a interesului cetățenilor pentru investiții în noi locuințe.

Vicepremierul chinez He Lifeng a declarat că este necesară o acțiune importantă pentru a gestiona proiectele de locuințe care sunt în curs de finalizare și care prezintă dificultăți în livrare. De asemenea, a sugerat că autoritățile locale ar putea achiziționa locuințe la prețuri rezonabile pentru a le transforma în locuințe accesibile, fără a oferi detalii despre numărul sau intervalul de timp pentru aceste achiziții.

Banca Centrală a Chinei a contribuit la aceste eforturi prin anunțarea unei facilități de refinanțare de 300 de miliarde de yuani (41,53 miliarde de dolari) pentru locuințe accesibile și prin reducerea dobânzilor ipotecare și a avansului necesar pentru achiziția primei locuințe.

Analiști precum Raymond Yeung de la banca ANZ și cei de la Goldman Sachs și Tianfeng Securities au comentat asupra acestor măsuri, subliniind curajul deciziilor și necesitatea urgentă de a aborda prăbușirea pieței imobiliare, dar și întrebându-se despre capacitatea financiară a autorităților locale de a implementa aceste politici. Conform estimărilor, stocul de locuințe care ar putea fi vândute în China ar atinge valoarea de 13.500 miliarde de yuani (1.870 miliarde de dolari) la sfârșitul anului 2023, iar pentru finalizarea construcțiilor neterminate ar fi necesară o investiție de capital de 5.000 de miliarde de yuani.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;