China efectuează manevre militare în jurul Taiwanului pentru a testa capacitatea de preluare a controlului

China efectuează manevre militare în jurul Taiwanului pentru a testa capacitatea de preluare a controlului

China a început manevre militare denumite „Joint Sword-2024A” în jurul Taiwanului, cu scopul declarat de a testa capacitatea sa de a „prelua puterea” pe insula autonomă. Exercițiile, care au debutat joi și se desfășoară pe parcursul a două zile, sunt menite să evalueze eficiența în preluarea controlului asupra teritoriilor cheie și în executarea de lovituri comune. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, Li Xi, a descris aceste acțiuni ca fiind o „pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forțelor independentiste din Taiwan” și un „avertisment sever împotriva ingerinței și provocării forțelor externe”.

Învestirea noului președinte taiwanez Lai Ching-te, care a avut loc cu trei zile înainte de începerea manevrelor, a fost urmată de amenințări din partea Chinei, care a interpretat discursul său ca o „afirmare a independenței Taiwanului”. În răspuns, președintele Lai Ching-te a afirmat că Taiwanul „va apăra valorile libertății și democrației” și că va lucra alături de forțele armate pentru a asigura securitatea națională.

Taiwanul este guvernat autonom din 1949, când naționaliștii s-au refugiat pe insulă în urma războiului civil chinez. Beijingul consideră insula ca fiind parte din teritoriul său și nu exclude folosirea forței pentru a o aduce sub controlul său.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;