China intensifică manevrele militare în jurul Taiwanului ca răspuns la „separatism”

China intensifică manevrele militare în jurul Taiwanului ca răspuns la „separatism”

China a declanșat o serie de exerciții militare denumite „Joint Sword-2024A” în jurul Taiwanului, care au început joi și sunt programate să dureze până vineri. Aceste manevre urmează după învestirea lui Lai Ching-te în funcția de președinte al Taiwanului, un eveniment care a fost interpretat de Beijing drept o încercare de recunoaștere a independenței Taiwanului.

Exercițiile mobilizează diverse ramuri ale forțelor armate chineze, inclusiv armata, marina, forțele aeriene și unitatea de rachete, și au scopul de a testa capacitatea de „a prelua puterea și de a efectua lovituri comune, precum și de a prelua controlul asupra unor teritorii cheie”, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est, Li Xi.

Reacția Taiwanului a fost fermă, cu președintele Lai Ching-te declarând că insula „va apăra valorile libertății și democrației” și subliniind importanța apărării securității naționale. China, care nu recunoaște independența Taiwanului și o consideră o provincie rătăcită ce trebuie reintegrată, nu exclude utilizarea forței pentru a-și atinge scopurile.

În contextul tensiunilor crescute, ONU a îndemnat la reținere pentru a evita escaladarea situației, iar Statele Unite au exprimat preocupare, solicitând Chinei să demonstreze reținere. Exercițiile militare sunt văzute ca un semnal clar al Beijingului către Taiwan și comunitatea internațională privind seriozitatea intențiilor sale în regiune.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;