Olanda se confruntă cu spionajul chinez în industriile cheie pentru a întări armata Beijingului

Olanda se confruntă cu spionajul chinez în industriile cheie pentru a întări armata Beijingului

Industriile olandeze de top, inclusiv cele aerospațiale, maritime și de semiconductori, se află sub asediul spionajului chinez, conform serviciilor militare de informații ale Olandei (MIVD). Într-un raport recent, MIVD avertizează că Beijingul își intensifică eforturile de a aduna cunoștințe și tehnologii avansate occidentale pentru a-și consolida forțele armate.

Conform declarațiilor MIVD, China urmărește să-și dezvolte o armată capabilă să concureze la nivel global și, pentru acest obiectiv, are nevoie de acces la tehnologie de vârf pe care nu o posedă încă. Agențiile de informații chineze folosesc o varietate de metode pentru a obține aceste tehnologii, inclusiv spionajul cibernetic și infiltrarea în companii.

În februarie, agențiile de informații olandeze au condamnat public pentru prima dată spionajul cibernetic chinez, acuzând spionii susținuți de statul chinez că au pătruns în rețele militare olandeze în 2023. Acesta este un semn al preocupării crescânde cu privire la amenințările la adresa securității naționale și a secretelor industriale.

În plus, anul trecut, Olanda a aderat la inițiativele SUA de a limita accesul Chinei la anumite tehnologii avansate, inclusiv sistemele de producție a cipurilor, din motive de securitate. Această mișcare a inclus restricții asupra exporturilor companiei ASML, unul dintre principalii producători de echipamente pentru fabricarea microcipurilor.

Raportul MIVD mai indică faptul că universitățile chineze sunt implicate în colectarea de informații, cu oameni de știință care colaborează cu companii occidentale și acționează adesea în interesul serviciilor de securitate și companiilor de stat din China.

Aceste dezvăluiri subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a cooperării internaționale pentru a proteja inovațiile și securitatea națională împotriva activităților de spionaj.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;