Creșterea alarmantă a violenței bandelor de traficanți de droguri în Europa

Creșterea alarmantă a violenței bandelor de traficanți de droguri în Europa

Europa se confruntă cu o realitate îngrijorătoare, în care traficul de droguri a atins niveluri de violență „fără precedent”, potrivit celor mai recente rapoarte ale Europol și Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). O piață a drogurilor estimată la aproximativ 30 de miliarde de euro pe an alimentează conflicte între bande, care recurg la tactici brutale, inclusiv la folosirea „camerelor de tortură” și înarmarea minorilor cu arme de asalt.

Importurile de cocaină și exporturile de ecstasy au atins niveluri record în 2022, iar majoritatea actelor de violență sunt legate de aceste droguri și de canabis. Alexis Goosdeel, directorul OEDT, a comparat situația cu nivelul de violență legat de traficul de droguri din America Centrală, subliniind că aceasta este acum o realitate cotidiană în Uniunea Europeană.

Catherine De Bolle, directoarea executivă a Europol, a dezvăluit descoperirea „camerelor de tortură” în UE, o practică până acum asociată mai ales cu America Latină. Adolescenții sunt folosiți de bande pentru a supraveghea poliția sau pentru a vinde droguri, iar în unele cazuri, acești tineri ajung să se ucidă între ei.

În fața acestei realități tulburătoare, răspunsurile oficiale sunt variate. Unii politicieni solicită pedepse mai aspre și bugete de securitate majorate, în timp ce alții argumentează că prohibiția drogurilor nu funcționează și pledează pentru legalizarea pieței. Primarul Amsterdamului, Femke Halsema, a avertizat că fără o abordare diferită, Olanda riscă să devină un „narco-stat”.

Belgia, deținând președinția Consiliului UE, a optat pentru o abordare mai tradițională, concentrându-se pe întărirea securității în porturi și pe colaborarea cu sectorul privat. În același timp, țările din America Latină îndeamnă Europa să își asume responsabilitatea pentru consumul ridicat de droguri pe continent.

În ciuda acestor provocări, Goosdeel subliniază că nu este momentul pentru o luptă împotriva consumatorilor de droguri, ci pentru protejarea cetățenilor. Europa trebuie să găsească soluții eficiente pentru a combate această criză care amenință siguranța și bunăstarea societății.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;