ONU semnalează riscuri majore în conflictul israeliano-palestinian și avertizează asupra consecințelor ofensivei în Rafah și expansiunii coloniilor

ONU semnalează riscuri majore în conflictul israeliano-palestinian și avertizează asupra consecințelor ofensivei în Rafah și expansiunii coloniilor

Națiunile Unite au ridicat un semnal de alarmă cu privire la situația din regiunea Rafah și expansiunea coloniilor israeliene în Cisiordania, subliniind potențialele încălcări grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional. Într-un apel recent, Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a avertizat că o ofensivă israeliană în Rafah ar putea duce la „pierderi masive de vieți palestiniene” și a accentuat că „nu trebuie permis să se întâmple asta”.

Confruntările militare din regiune au condus la un număr alarmant de victime, Ministerul Sănătății al Hamas raportând peste 30.000 de persoane ucise și 72.402 de răniți de la începutul războiului. În același timp, Israelul a ripostat împotriva tirurilor de rachete din Fâșia Gaza, atacând rampe de lansare și ucigând aproximativ 30 de presupuși teroriști palestinieni.

Pe lângă violența armată, ONU a exprimat îngrijorare și cu privire la creșterea record a colonizării Cisiordaniei de către Israel, care amenință viabilitatea unui stat palestinian independent. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a menționat că extinderea coloniilor echivalează cu un transfer de populație și reprezintă o crimă de război, potrivit dreptului internațional.

Raportul ONU documentează 24.300 de noi unități de locuințe israeliene în Cisiordania într-un singur an, marcând cea mai mare extindere de la începutul monitorizării din 2017. Această expansiune, alături de violența în creștere, a condus la moartea a peste 400 de palestinieni și riscă să pună capăt oricărei șanse de pace bazată pe soluția cu două state.

În acest context tensionat, ONU avertizează asupra posibilelor restricții ale accesului palestinienilor la moscheea Al Aqsa din Ierusalim în timpul Ramadanului, o mișcare care ar putea escalada și mai mult situația.

Conflictul israeliano-palestinian rămâne unul dintre cele mai complexe și îndelungate dispute din istoria recentă, cu repercusiuni grave asupra drepturilor omului și stabilității regionale. Comunitatea internațională, inclusiv ONU, continuă să caute căi de soluționare a acestui conflict, în timp ce victimele de ambele părți plătesc prețul cel mai mare.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;