Confruntări la ONU: Rusia neagă acuzațiile de deportare a copiilor ucraineni

Confruntări la ONU: Rusia neagă acuzațiile de deportare a copiilor ucraineni

În cadrul unei sesiuni recente la ONU, Rusia s-a confruntat cu acuzații grave referitoare la deportarea presupusă a mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate. Aleksei Vovcenko, viceministrul rus al muncii și protecției sociale, a respins ferm aceste acuzații, susținând că, începând cu februarie 2022, Rusia nu a fost implicată în astfel de acțiuni.

Conform declarațiilor lui Vovcenko, aproximativ trei milioane de ucraineni, inclusiv copii, au fost primiți în Rusia, mulți dintre ei ajungând împreună cu familiile sau tutorii lor. El a menționat că acești copii au fost instalați în adăposturi temporare sau la rude, și că sunt în curs verificări pentru peste 5.000 de minori.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene estimează că aproximativ 20.000 de copii au fost deportați forțat în Rusia, iar până în prezent doar în jur de 400 au fost repatriați. Tribunalul Penal Internațional a luat măsuri împotriva Rusiei, emițând mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, comisar al Rusiei pentru protecția copilului, legat de aceste deportări.

Rusia continuă să susțină că relocarea copiilor a avut loc la cererea acestora și cu acordul lor, o poziție contestată de comunitatea internațională. În ceea ce privește copiii din orfelinate și cămine, Vovcenko afirmă că aproximativ 2.000 au fost evacuați în Rusia, însoțiți de personalul centrelor de unde provin, acuzând autoritățile ucrainene de neglijarea stării lor anterioare.

Situația copiilor în contextul războiului din Ucraina rămâne un subiect sensibil și continuă să fie monitorizată atent de comunitatea internațională, inclusiv de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;