Descoperire alarmantă: Rachete nord-coreene folosite de Rusia în Ucraina conțineau componente din SUA și Europa

Descoperire alarmantă: Rachete nord-coreene folosite de Rusia în Ucraina conțineau componente din SUA și Europa

O investigație recentă a adus la lumină faptul că rachetele balistice nord-coreene utilizate de Rusia în bombardamentele asupra orașului Harkov, Ucraina, la începutul anului, aveau în componența lor sute de componente provenind din Statele Unite ale Americii și Europa. Această descoperire subliniază provocările cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a preveni utilizarea tehnologiei lor în scopuri militare de către regimuri sancționate internațional.

Conform raportului realizat de organizația Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Regatul Unit, din cele 290 de componente analizate, 75% erau fabricate de companii din SUA, în timp ce 16% proveneau din Europa și 9% din Asia. Aceste piese, vitale pentru sistemul de navigație al rachetei, au fost urmărite până la producători din țări precum China, Germania, Japonia, Țările de Jos, Singapore, Elveția și Taiwan.

Ancheta a dezvăluit că, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, Coreea de Nord a reușit să asambleze racheta cu componente recent fabricate, între 2021 și 2023, și să o trimită rapid în Rusia pentru utilizare. Acest lucru evidențiază o rețea de achiziții eficientă, care a eludat sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord încă din 2006.

Rusia, la rândul ei, a fost acuzată că a folosit rachete nord-coreene și a primit asistență militară substanțială din partea acestei țări, inclusiv muniție de artilerie. În ciuda acestor acuzații și a sancțiunilor existente, Phenianul pare să găsească căi de a ocoli restricțiile pentru a obține piesele necesare producției de armament.

Această situație pune în lumină dificultățile cu care se confruntă Statele Unite și aliații săi în monitorizarea și controlul destinației finale a componentelor semiconductoare și a altor tehnologii occidentale, care, odată intrate în lanțul global de aprovizionare, devin greu de urmărit.

Descoperirile Conflict Armament Research ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea măsurilor de sancționare și a controlului exporturilor, precum și asupra implicațiilor pe termen lung ale acestui nou nivel de parteneriat strategic între Coreea de Nord și Rusia, în contextul tensiunilor geopolitice crescânde.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;