Alertă Climatică Globală: ONU Raportează Recorduri de Temperatură Distrugătoare în 2023

Alertă Climatică Globală: ONU Raportează Recorduri de Temperatură Distrugătoare în 2023

Într-un context global tot mai preocupat de schimbările climatice, Organizația Meteorologică Mondială (WMO) a emis un avertisment îngrijorător: anul 2023 a doborât toate recordurile importante de temperatură, marcând un punct critic în lupta împotriva încălzirii globale.

Conform raportului anual al WMO, temperatura medie globală a crescut cu 1,45 grade Celsius față de perioada preindustrială, aceasta fiind cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 174 de ani. Încălzirea oceanelor, un alt indicator alarmant, a atins nivele record, cu peste 90% din mări și oceane confruntându-se cu temperaturi excesive în cursul anului trecut. Aceste condiții au avut un impact devastator asupra lanțului trofic marin și au contribuit la retragerea ghețarilor și diminuarea banchizei arctice.

Celeste Saulo, secretarul general al WMO, a subliniat gravitatea situației, declarând că aceste fenomene constituie motive serioase de îngrijorare. Mai mult, raportul a evidențiat o scădere semnificativă a suprafeței acoperite de gheață marină din Antarctica, cu un nivel maxim cu 1 milion de km2 sub recordul precedent, comparabil cu suprafața Egiptului.

Această tendință alarmantă se reflectă și în dublarea ratei de creștere a nivelului mărilor în ultima decadă, comparativ cu decada 1993-2002, o consecință directă a încălzirii și extinderii apelor oceanice.

În Atlanticul de Nord, situația este deosebit de gravă, unde temperaturile înregistrate au fost cu 3 grade Celsius mai mari în ultimele luni ale anului 2023, determinând migrația unor specii de pești spre ape mai reci și afectând ecosistemele fragile.

Aceste descoperiri subliniază nevoia urgentă de acțiune și cooperare internațională pentru a combate schimbările climatice și a proteja viitorul planetei noastre.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;