Instabilitate Politică în Bulgaria: Eșec în Formarea Guvernului și Riscul Alegerilor Anticipate

Instabilitate Politică în Bulgaria: Eșec în Formarea Guvernului și Riscul Alegerilor Anticipate

Bulgaria se confruntă din nou cu spectrul instabilității politice în urma încercărilor eșuate de a forma un nou guvern. După demisia Premierului Nikolai Denkov la începutul lunii martie, fostul comisar european Maria Gabriel trebuia să preia conducerea executivului, conform unui acord stabilit în iunie 2023. Totuși, tensiunile dintre partidul conservator GERB și coaliția liberală „Continuăm schimbarea” au reînvigorat conflictul politic.

Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, a insistat să rămână ministru de externe chiar și după preluarea rolului de premier, în timp ce GERB își dorea controlul asupra ministerelor Apărării și Energiei. În fața impasului negocierilor, Gabriel a propus un guvern alcătuit din personalități cu experiență, dar liberalii au refuzat să susțină această inițiativă, iar miniștrii propuși din partea lor și-au retras candidaturile.

Dacă propunerea de guvern va eșua în parlament, președintele Rumen Radev va trebui să însărcineze alți responsabili cu negocierile, ceea ce ar putea duce la organizarea de noi alegeri. Bulgaria a trecut prin cinci scrutine între 2021 și 2023, marcând o perioadă de instabilitate politică nevăzută de la căderea comunismului în 1989.

Sub guvernarea lui Denkov, Bulgaria, o țară membră a UE și NATO, a adoptat o poziție pro-europeană, în special în privința conflictului din Ucraina, trimițând ajutoare militare Kievului. De asemenea, a făcut pași către integrarea în spațiul Schengen și își propune să adere la zona euro în 2025. Cu toate acestea, noua criză politică amenință să zădărnicească aceste eforturi și să pună în pericol progresul țării pe calea integrării europene.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;