SUA Consolidează Apărarea Ucrainei cu Arme și Muniții Confiscate de la Iranieni

SUA Consolidează Apărarea Ucrainei cu Arme și Muniții Confiscate de la Iranieni

Într-un efort de a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia, Statele Unite ale Americii au transferat armament și muniție de calibru mic, confiscate inițial de la rebelii Houthi din Yemen și provenind de la Iran. Acest gest vine într-un moment critic pentru Ucraina, care se confruntă cu o penurie de muniții și echipament militar esențial în războiul său cu agresorul rus.

Comandamentul Militar American pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a confirmat că, pe data de 4 aprilie, Ucrainei i-au fost livrate peste 5.000 de puști de asalt AK-47, mitraliere, arme de precizie și lansatoare de grenade, împreună cu peste 500.000 de cartușe. Aceste echipamente sunt suficiente pentru a înarma o brigadă ucraineană și reprezintă o contribuție semnificativă în contextul deficitului de armament cu care se confruntă Kievul.

Armele confiscate au fost inițial destinate rebelilor Houthi de către Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, încălcând astfel o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Operațiunile de confiscare s-au desfășurat între mai 2021 și februarie 2023, cu scopul declarat de a opri activitățile destabilizatoare ale Iranului, care sprijină activ rebelii Houthi în Yemen.

Cu toate acestea, acest transfer nu adresează nevoia urgentă a Ucrainei pentru armament greu, cum ar fi obuze și rachete. Congresul american se află într-un impas în ceea ce privește aprobarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat din cauza opoziției membrilor republicani și a apropiatelor alegeri prezidențiale din Statele Unite.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat recent că fără acest ajutor vital, Ucraina riscă să fie învinsă în conflictul cu forțele rusești, care își intensifică presiunea în estul țării. În acest context dificil, transferul de arme și muniții din partea SUA reprezintă un semnal de solidaritate și susținere pentru Ucraina, în timp ce comunitatea internațională își continuă eforturile de a opri agresiunea rusă și de a restabili pacea în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;