Alunecări de Teren Devastatoare în China: Posibilă Legătură cu Fenomenul Tectonic din Tibet

Alunecări de Teren Devastatoare în China: Posibilă Legătură cu Fenomenul Tectonic din Tibet

O serie de alunecări de teren tragice au avut loc în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, lăsând în urmă 44 de persoane îngropate sub dărâmături, conform rapoartelor CCTV. În satul Liangshui din cantonul Zhenxiong, comunitatea a fost zguduită de acest dezastru natural în dimineața zilei de luni, la ora locală 5:51 a.m. (21:51 p.m. GMT duminică), care a afectat 18 gospodării.

Eforturile de salvare sunt în desfășurare cu peste 200 de salvatori, 33 de autospeciale de pompieri și 10 excavatoare care lucrează neîncetat pentru a găsi supraviețuitori. În plus, peste 200 de locuitori din zonele învecinate au fost evacuați de urgență ca măsură de precauție.

Imaginile video de pe rețeaua socială chineză Douyin arată un sat de munte acoperit de zăpadă și cu case parțial îngropate sub resturile unei alunecări de stânci. Fenomenul alunecărilor de teren este frecvent în regiunea montană din sud-vestul Chinei, fiind adesea declanșat de precipitații abundente.

Într-un context mai larg, cercetătorii au descoperit recent că placa tectonică din regiunea Munților Himalaya și Tibet se confruntă cu o situație neobișnuită, care ar putea duce la ruperea în două a acestor zone. Coliziunea dintre placa tectonică de sub Oceanul Indian și cea Eurasiatică, care a început acum 60 de milioane de ani, continuă să exercite o presiune imensă asupra regiunii, determinând creșterea Munților Himalaya și posibil afectând stabilitatea geologică a zonei.

Această nouă descoperire sugerează că placa indiană și crusta superioară se desprind de stratul său inferior dens, creând o ruptură verticală sub Tibet. Deși nu este clară legătura directă cu alunecările de teren recente, există temeri că această ruptură ar putea intensifica riscul de cutremure devastatoare în regiune.

Evenimentele din China și descoperirile geofizice din Tibet subliniază vulnerabilitatea regiunilor montane la cataclisme naturale și necesitatea unei înțelegeri mai profunde a dinamicii tectonice care pot avea consecințe grave pentru populațiile locale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;