Bugetul Capitalei: Impas în Consiliul General între Amendamente și Responsabilități

Bugetul Capitalei: Impas în Consiliul General între Amendamente și Responsabilități

Bugetul Capitalei pentru anul 2024 rămâne în blocaj după ce a fost respins pentru a treia oară în Consiliul General al Municipiului București. În ciuda eforturilor primarului general, Nicușor Dan, de a găsi un consens între grupurile politice, proiectul de buget nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru a fi adoptat, întrunind doar 17 voturi "pentru", 23 de abțineri și un vot "împotrivă".

În centrul disputei se află amendamentele propuse de PNL și PSD, care solicită sume considerabile pentru subvenții la termoficare și transport public, dar fără a indica sursa de finanțare pentru aceste cheltuieli. Pe de altă parte, primarul Nicușor Dan a propus un amendament care ar aloca încă 260 de milioane de lei către subvenția la termie, dintr-un împrumut validat de Ministerul Finanțelor, dar această propunere nu a fost suficientă pentru a satisface cerințele PNL și PSD.

În acest impas, funcționarea Primăriei Capitalei este afectată, iar lipsa unui buget aprobat înseamnă că nu pot fi efectuate plăți pentru serviciile publice sau pentru lucrările de investiții. De asemenea, municipalitatea nu a primit aproximativ 500 de milioane lei de la Ministerul de Finanțe, sumă care ar fi intrat în mod normal în conturile Primăriei.

Grupurile politice USR și PMP, care susțin propunerea de buget a primarului, acuză PNL și PSD de ipocrizie și de blocarea bugetului din motive electorale. În ciuda acuzațiilor reciproce și a eforturilor de a găsi o soluție, Consiliul General nu a reușit să ajungă la un acord, iar situația rămâne în impas.

Primarul Nicușor Dan a invitat grupurile politice la discuții pentru a debloca situația bugetară, însă până acum nu s-a ajuns la un acord. În lipsa unui buget aprobat, serviciile publice și investițiile în infrastructura Capitalei sunt în pericol, iar angajații Primăriei se confruntă cu incertitudinea privind salariile și funcționarea instituției.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;