Protecția Minorilor: Klaus Iohannis a Promulgat Legea Care Interzice Vânzarea Băuturilor Energizante Către Copii

Protecția Minorilor: Klaus Iohannis a Promulgat Legea Care Interzice Vânzarea Băuturilor Energizante Către Copii

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent o lege ce vizează sănătatea publică, mai precis protecția minorilor. Noua legislație interzice vânzarea băuturilor energizante către copii, având ca scop combaterea efectelor negative pe care acestea le pot avea asupra sănătății fizice și mentale.

Legea, care a fost adoptată inițial de Senat pe 18 decembrie 2023 și apoi de Camera Deputaților în data de 20 februarie 2024, interzice comercializarea băuturilor ce conțin combinații de carbohidrați, vitamine, minerale și substanțe stimulante precum cafeina, taurina, carnitina, guarana și glucuronolactona în instituții de învățământ, sănătate și alte locuri destinate protecției speciale a persoanelor defavorizate.

Amenzile pentru încălcarea acestei legi sunt substanțiale, ajungând până la 30.000 de lei, iar în cazul recidivei, operatorii economici riscă suspendarea activității pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile.

Specialiștii în sănătate publică, precum profesoara Amelia Lake de la Universitatea Teesside, au subliniat pericolul pe care îl reprezintă băuturile energizante pentru copii. Studii ample, ce au inclus peste un milion de copii din 21 de țări, au evidențiat legături între consumul de energizante și probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie și anxietate.

Această lege reprezintă un pas important în direcția protejării sănătății copiilor și adolescenților și subliniază nevoia de a reglementa piața produselor ce pot avea efecte dăunătoare asupra dezvoltării lor. Este un apel către părinți, educatori și toți cei implicați în creșterea și educarea tinerilor să fie mai conștienți de alegerile pe care le fac pentru sănătatea copiilor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;