Ancheta preliminară exclude sabotajul în prăbușirea elicopterului președintelui iranian Ebrahim Raisi

Ancheta preliminară exclude sabotajul în prăbușirea elicopterului președintelui iranian Ebrahim Raisi

Statul Major al forţelor armate iraniene a anunțat că în urma anchetei preliminare nu au fost găsite urme de gloanţe sau alte indicii de sabotaj la epava elicopterului în care și-a pierdut viața președintele Ebrahim Raisi. Raportul publicat de agenția de stat IRNA a indicat că elicopterul a respectat planul de zbor și nu s-a abătut de la ruta stabilită, iar în convorbirile cu turnul de control nu au fost observate elemente suspecte.

Accidentul s-a produs după ce elicopterul s-a izbit de un munte și a luat foc, în condiții meteo dificile, cu ceață și temperaturi scăzute. Operațiunile de căutare și salvare au fost complicate de complexitatea zonei, elicopterul fiind localizat abia a doua zi dimineața, după ce a fost dat dispărut duminică după-amiază.

Critici în presa iraniană au fost exprimate față de modul în care autoritățile au gestionat informațiile despre accident, unii jurnaliști ridicând întrebări despre o posibilă conspirație străină și interogându-se de ce doar elicopterul prezidenţial a dispărut din cele trei care compuneau delegaţia. Publicația conservatoare Jomhuri Eslami a menționat aceste suspiciuni, în timp ce ziarul Ham-Mihan a acuzat guvernul de la Teheran de furnizarea de informații eronate și ambigue.

Elicopterul prăbușit transporta nouă persoane, inclusiv președintele și ministrul de externe, toate decedând în urma accidentului. Ebrahim Raisi a fost înmormântat la Mașhad, orașul său natal, după două zile de ceremonii funerare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;