ANAF intensifică lupta împotriva evaziunii fiscale: Obligații nedeclarate de peste 10 miliarde lei descoperite în 2023

ANAF intensifică lupta împotriva evaziunii fiscale: Obligații nedeclarate de peste 10 miliarde lei descoperite în 2023

Într-o campanie amplă de combatere a evaziunii fiscale, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au identificat obligații fiscale nedeclarate în valoare de 10,62 miliarde lei în cursul anului 2023. Conform datelor furnizate de ANAF, aceste datorii au fost descoperite în urma a 77.129 de verificări fiscale și antifraudă, dintre care majoritatea s-au concentrat pe domeniile industriilor prelucrătoare, comerțului, reparării autovehiculelor și motocicletelor, precum și construcțiilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că abordarea inspectorilor a fost una constructivă, cu accent pe conformarea voluntară a contribuabililor. Totodată, a fost menționată și implementarea de noi sisteme avansate de analiză și facturare electronică, precum și sistemul caselor de marcat electronice, care vor contribui la optimizarea procesului de identificare a riscurilor fiscale și a evaziunii fiscale.

Pentru a încuraja conformarea voluntară, ANAF a comunicat contribuabililor 12.558 notificări de conformare, având ca scop prevenirea și combaterea evaziunii fiscale prin intermediul unor acțiuni proactive. Aceste măsuri includ emiterea notificărilor de conformare și verificările documentare, care permit analizarea situației fiscale a contribuabililor fără a fi necesară o interacțiune directă.

Această inițiativă vine în contextul în care autoritățile fiscale se străduiesc să îmbunătățească colectarea veniturilor la bugetul de stat și să diminueze fenomenele de evaziune fiscală, care afectează economia națională. Prin aceste eforturi, ANAF își propune să asigure o mai mare coerență între datele declarate de contribuabili și cele din contabilitate, contribuind astfel la un mediu fiscal mai transparent și echitabil.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;