Alegeri anticipate în Marea Britanie pe 4 iulie cu posibila revenire a laburiștilor la putere

Alegeri anticipate în Marea Britanie pe 4 iulie cu posibila revenire a laburiștilor la putere

Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat desfășurarea alegerilor legislative anticipate pentru data de 4 iulie. Această decizie vine într-un context în care Partidul Conservator, aflat la guvernare de 14 ani, se confruntă cu o scădere semnificativă în sondajele de opinie, în timp ce opoziția laburistă câștigă teren.

Într-o declarație făcută la Downing Street 10, Sunak a menționat că a discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru dizolvarea parlamentului, solicitare care a fost acceptată. Premierul a subliniat importanța alegerilor într-un moment în care lumea se confruntă cu pericole crescute, făcând referire la situația din Ucraina.

Partidul Laburist, condus de Keir Starmer, este cotat cu aproximativ 45% în sondaje, în timp ce conservatorii lui Sunak sunt între 20-25%, urmați de partidul anti-imigrație Reform UK. În contextul sistemului de vot cu majoritate simplă în circumscripții, laburiștii ar putea obține o majoritate confortabilă în parlament.

Partidul Conservator a implementat Brexitul, dar nemulțumirile legate de inflația ridicată și gestionarea migrației ilegale au determinat o parte din electorat să se orienteze către opoziție. În ciuda orientării progresiste a laburiștilor, care nu manifestă ostilitate față de migranți, conservatorii au încercat expulzarea migranților ilegali către Rwanda, conform unui acord cu statul african.

Deși avea posibilitatea de a amâna alegerile până în ianuarie 2025, Sunak a ales să convoace scrutinul acum, într-un moment în care inflația a coborât la 2,3% în aprilie, cea mai redusă rată din ultimii aproape trei ani.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;