Criza politică din Polonia se intensifică: Președintele Duda grațiază foști deputați condamnați

Criza politică din Polonia se intensifică: Președintele Duda grațiază foști deputați condamnați

Într-un gest controversat care a înflăcărat și mai mult tensiunile politice din Polonia, Președintele Andrzej Duda a decis să îi grațieze pe Mariusz Kaminski, fost ministru de Interne, și pe Maciej Wasik, colaboratorul său apropiat, ambii membri ai partidului naționalist Lege și Justiție (PiS). Această mișcare a venit în ciuda avizului negativ al Parchetului General și a condamnărilor definitive la doi ani de închisoare pe care cei doi le-au primit în decembrie 2023, pentru abuz de putere într-un caz din 2007.

Președintele Duda a etichetat aceste condamnări drept politice și a cerut eliberarea imediată a celor doi, marcând un nou capitol în disputa dintre guvernul liberal pro-european al premierului Donald Tusk și partidul PiS. Această decizie subliniază diviziunea profundă din cadrul politicii poloneze, unde ambele tabere se acuză de încălcarea statului de drept, cu justiția și presa ca principale câmpuri de bătălie.

Președintele Duda, care provine din aceeași formațiune politică ca și cei doi grațiați, pare să fi acționat în conformitate cu linia partidului, provocând îngrijorări cu privire la independența justiției în Polonia. Acest episod este doar ultimul dintr-o serie de evenimente care au condus la o criză instituțională severă, cu posibile repercusiuni asupra statutului țării în Uniunea Europeană și asupra respectării principiilor democratice.

În timp ce situația rămâne volatilă, cu posibilitatea convocării unor alegeri anticipate, comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile din Polonia. Premierul Tusk a denunțat acțiunile președintelui ca fiind un obstacol în calea justiției, accentuând o „situație incredibilă” în politica poloneză.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;